Stel je voor

Een voorstelling over vrijheid, gemaakt door jong en oud.

‘Stel je voor’ is een nieuwe manier van omgaan met herdenken. Jongeren en ouderen zijn samengebracht om met hun eigen kijk op het thema vrijheid een voorstelling te maken. Het maakproces an sich is daarbij al heel waardevol, omdat, gezien het ontvallen van getuigen, het stokje moet worden overgedragen. Daarbij verandert er vanalles, en dat zal het de komende jaren blijven doen. Stichting Educatief Experience Center WO1 is.m. AVE Productions produceren met ‘Stel je voor’ een unieke overgang in herdenken, en dat willen we samen met publiek doen op 31 oktober en 1 november, op deze webpagina. Er is onder leiding van theater-maker Fleur van Rijn, regisseur Klaas van Eijkeren en producent Xander Beks, dit jaar hard gewerkt aan een fysieke voorstelling die plaats zou vinden op het terrein van voormalig Kamp Vught, echter corona gooide roet in het eten. We hopen dat u toch de moeite gaat nemen om enkele ingredi├źnten van de voorstelling hier te bezoeken!

Aan de spelers werd de volgende vraag voorgelegd:

Welke persoonlijke herinnering komt bij jou op als je het woord vrijheid hoort?In een theatrale setting gaven de spelers, twee aan twee, vervolgens vorm aan hun herinnering.

Koffers. Items die inspiratie boden aan een korte theatrale invulling die het thema vrijheid bindt in beeld, geluid en beweging.

 

Gaandeweg het proces rezen er vragen. Vragen die jong aan oud wilde stellen. Vragen over de Tweede Wereldoorlog. Deze interviews zijn vastgelegd op video. Hier de interviews van Jasmijn en Roos.

Vanwege het terrein van voormalig Kamp Vught, waar ook jarenlang Molukkers huisden, rees het idee om een aantal Molukse liedjes te verwerken: ‘Hio Hio’; een lied dat oproept om allen samen te komen, en ‘Ambon Manise’; een lied dat verhaalt van heimwee. Vertolkt door de groep Bergiran HATIKU.

Doordat we enige ruchtbaarheid begonnen te geven aan de voorstelling in wording, kregen we ook reacties van buiten. Een reactie die ons trof kwam van Simone, die als Duitse naar Nederland verhuisde. Ze sprak haar ervaring daarmee, in relatie tot het thema vrijheid, in op WhatsApp. We wilden iets met haar inzending doen en kwamen tot de conclusie dat haar originele, spontane app, eigenlijk meteen de mooiste vorm was om met het publiek te delen.

Partners

Plaza Cultura

Defensie

Keicommunicatie

Buro Alsof

Xander Zone

Educatief Experience Center WO1

 

Productie

Fleur van Rijn

Theaterdocent en theater-maker.

Buro Alsof

www.buroalsof.nl

Xander Beks

Producent

Xander Zone

Klaas van Eijkeren

Film&communicatie

www.keicommunicatie.nl